Vinst i friskolor, men kunskap först!

När Vänsterpartiet vill bygga "världens bästa välfärd, utan privata vinster". Då ingår naturligtvis ett förbud mot att friskolor tar ut vinst. När man ska välja våran framtida skolpolitik den 19 september så kan man antingen välja den politik som förbjuder vinst i friskolor, bara just för förbjudandets skull, eller den sida som tycker att det viktigaste är att eleverna får rätt kunskaper. Inte huruvida aktieägarna i skolan får några kronor emellanåt.

Jag tycker i alla fall att det viktigaste är att eleverna får rätt kunskaper. I morgonens utfrågning i P1 så sade våran utbildningminister Jan Björklund att skolinspektionen skall få en laglig rätt att sätta stopp för aktieutdelningen om skolan inte uppnår målen.

För det är så, att så länge inte barn och ungdomars utbildning blir lidande så är inte vinster i friskolan ett problem. Att svenska skattepengar inte skall användas till privata vinster är ett skräpargument. Tänk allt de skolmaterial som som skolor (kommunala och fria) köper in varje år. Det är skattepengar som genererar vinst till det företag som säljer materialet. Eller ett annat exempel, någonstans i kedjan så har skolmaten genererat vinst åt en bonde, med skattepengar!

Och det är inte bara i skolan. Varje gång en kommun anlitar någon för..ja..låt säga klottersanering. Så genererar det vinst åt ett företag. Med hjälp av skattepengar. Ett samhälle där staten har ett företag för varje tjänst som finns i hela Sverige är inte ett samhälle jag vill ha. Det kan mycket väl vara det Sverige Lars Ohly vill se men jag tror på ett liberalt och fritt Sverige.

Sätt kunskapen i fokus, inte vinsterna. Det handlar inte om systemet med vinster i friskolan. Det handlar om individen!

//Nicholas Nikander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0