Kärnkraften behövs! Om man gillar el...

Man kan vara för kärnkraft eller så kan man vara emot.. Neutral kan man inte vara för då är man emot. Så är det i alla fall alltför ofta.

Med skrämselhistorier som bottnar i tjernobylkatastrofen så lyckas kärnkraftmotståndarna få det att låta som att kärnkraften är vårat största hot mot mänskligheten. Att Tjernobylkatastrofen inträffade på grund av mänskligt slarv i diktaturen Sovjetunionen för 24 år sedan glöms dock bort när man motverkar kärnkraften i Sverige 2010.

Okej jag fick det att låta lite bättre än vad det är nu. För även om vi idag befinner oss i ett modernt Sverige år 2010 så är våra reaktorer byggda på 60- 70- och 80-talen. Detta gör att de måste pensioneras vid 2020 och eftersom det tar 12-15 år att bygga nya reaktorer så måste vi börja idag.

Kärnkraften står för nära hälften av all svensk elekrticitet och det kan väl vem som helst räkna ut, att om vi tar bort hälften av all el så kommer vi ha det rätt svårt i Sverige. Nu i vintras till exempel, alla vet hur elpriserna steg skyhögt och då gick inte alla kärnkraftverk på maxfart. Det visar hur svårt det i dagsläget är att få fram tillräckligt med el på andra vägar .

Det finns för- och nackdelar med alla energikällor. Vindkraft är miljövänligt men producerar bara när det blåser. Kolkraft ger relativt mycket el men släpper ut enorma mängder koldioxid. Kärnkraft ger mycket el och inget koldioxid men ger svårhanterat avfall. Eftersom det behövs flera hundra vindkraftverk för att ersätta ett kärnkraftverk är det alltså inte realistiskt att tro att vi ska kunna ersätta all den svenska kärnkraften med vindkraft. Förhoppningsvis kan vi det någon dag men det är naivt att tro att vi kan göra det redan nu!

Om vi alltså inte har tillräckligt med resurser att kompensera den förlorade kärnkraftelen så kommer vi alltså om 20 år att ha två alternativ:

1.Sverige skär ned rejält på sin energiförbrukning genom att antingen helt lägga ner, eller flytta en stor del av vår industri utomlands. Detta inebär stora inkomstförluster för Sverige men framförallt att tusentals jobb kommer att försvinna.

2.Sverige importerar elektricitet som produceras i exempelvis tyska kolkraftverk. Detta blir onödigt dyrt och framför allt är det en enorm belastning för miljön.

Folkpartiet säger ja till att byta ut våra gamla reaktorer mot nya, säkrare och modernare reaktorer för att säkerställa Sveriges framtida elförsörjning. Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften, höja elpriserna och om det saknas; "importera grön el" (Att de flesta andra länder står inför samma promblem som vi gör, och att det absolut inte finns någon med överskott på grön el så kan man ju undra varifrån den elen ska komma...)

Vägvalet görs 19 september!

//Nicholas Nikander


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0