Är Ica Sexistiska?

Ärende 1002-34
2010-05-27

 

Så står det överst på uttalandet från Ro (reklamombudsmannen). Ibland undrar man hur patetisk en människa kan bli. När man anmäler en reklamfilm med tydlig humorprägel därför att den tydligen antyder att kvinnor inte kan köra truckar så har man nog inte mycket att sysselsätta sin vardag med.

 

Filmen (som finns på länken ovan) går ut på att "Cindy" ska hämta varor på lagret och blir tillsagt att inte använda trucken, varpå hon tänker "Näe för kvinnor kan ju inte köra truck". Det är alltså en kvinna (!?) som pratar nervärderande om sig själv och därför så ska ju reklamen naturligtvis anmälas (logiskt...?)

 

Nej jag tycker att man kan fokusera på den verkliga diskrimineringen i samhället istället för att ägna sig åt att amäla reklamer, byta ut Herr Gårman eller annan fjantfeminism. Tänk vilken förändring vi skulle kunna åstadkomma om vi fokuserade på riktiga problem. Lägg mer energi på att motverka kvinnomisshandel och könsstympning och mindre energi på att fundera på varför skylten vid övergångsställena inte har bröst, Tack!

 

Och förresten, kan någon ge människorna som sitter och anmäler reklamfilmer och dylikt en fritidssysselsättning så vore det uppskattat! Typ frimärks samlande...

//Nicholas Nikander


Åldersgränser-Jag Vill Också Rösta!

Typiskt. Precis när bloggen är igång så lägger internet ner och det blir ingen uppdatering... Men nu så, här kommer del II:

Är 18 år verkligen den bästa gränsen? Är man inte mogen nog att ha en åsikt om vem som ska bestämma de lagar och regler som i allra högsta grad påverkar ens vardag innan dess man fyller 18? Låt oss gå igenom lite åldersgränser:

15 år: När man fyller 15 blir man straffmyndig. Det innebär att man anses mogen nog att kunna skilja på rätt och fel, att man är mogen nog att ta ansvar för sina handlingar och straffas om man har gjort något brottsligt. Staten tycker alltså att du är tillräckligt intelligent för att veta att det är fel att sno en cykel men att du inte är intelligent nog att påverka vem som ska vara med och styra landet och fatta beslut som ger staten rätt att läsa din e-post, lyssna av din telefon eller vilka andra sorts passande beslut riksdagen nu kan tänkas fatta.

Du vet inte heller själv vad som är bäst för din egen skull i så världsliga frågor som var den nya cykelbanan ska dras, om skolmaten ska vara ekologisk och andra viktiga frågor som avhandlas på kommunal nivå.

Vid 15 års ålder så får du skaffa moped. Även om mopeder inte är särskilt snabba så kan de mycket väl orsaka svåra trafikolyckor.  En illasinnad 15 åring kan alltså bege sig ut i trafiken och leka med folks liv men en vanlig grundskoleutbildad 15 åring får inte rösta på vem denne anser har bäst åsikter i frågan om den nya konstgräsplanen.

16 år: Staten anser att sextonåringar kan starta och driva egna företag men än en gång så har de inte tillräckligt välutvecklade kunskaper för att få rösta.


Det är en sak om man inte får ställa upp i val innan man är myndig men att rösta? I synnerhet i kommunalvalen. Budget och avancerad ekonomi i all ära men i frågor som hundrastgårdar, torrdass och annat spännande som tas upp på nämndsamanträderna så måste väl en åsikt lika gärna kunna komma från en ungdom. Det finns redan platser utanför Sverige där man får rösta i kommunalvalen från dess att man är 16, vad jag vet har dessa kommuner inte kollapsat.

Jag tycker att mognaden att rösta inte avgörs av åldern utan av kunskapen man har, och jag litar tillräckligt mycket på den svenska grundskolan för att kunna säga att jag tror att de 16 åringar som har gått ut den är kapabla att rösta. (Vi kan ändå inte förvänta oss mer än grundskolekunskaper av en väljare eftersom skolplikten slutar efter grundskolan)

Problemet är att ingen politiker orkar ta tag i frågan. Varför? Jo alla valda politiker är ju över 18 och får därför rösta, alltså är det inget problem för dem. Dessutom är ju de som skulle uppmuntra ett sådant lagförslag alla de som nu är under 18 och därmed är det ju inte någon idé att ta upp frågan. Varför fjäska för folk som inte kan ge röster i gengäld?

//Nicholas Nikander

Åldersgränser-Årets sista kvartal

Det är tänkt att det ska hänga ihop det där. Åldersgränser och hur stor förmåga att ta eget ansvar man har. Om 93 dagar är det val i Sverige och alla som är över 18 har rösträtt. Jag planerar att göra två inlägg, ett om huruvida det är logiskt att utesluta de blivande 18 åringarna som fyller år under årets tre sista månader och ett som kommer att handla om ifall det är en bra åldersgräns, 18 år.

Idag börjar jag med diskrimineringen av de tre sista månaderna.

Det första då. För att få rösta i de allmänna valen så måste du fylla 18 senast på valdagen. Eftersom valdagen ligger så pass sent på året så utesluter man bara årets tre sista månader. De som fyller under oktober, november och december måste alltså vänta 4 år till för att få rösta och kommer därför att vara drygt 22 år när de får rösta för första gången.

Logiskt? Njae...

Argumenten för den regeln är ofta i stil med "Det blir lättast om det hänger ihop med att man är myndig" och "Man måste dra gränsen någonstans, man kan inte hålla på att kompromissa". Varför skulle man inte kunna ha en lag som säger " det kalenderår då individen fyller fyller 18" istället för "fyller 18 senast på valdagen"? Precis som det i skollagen står att "Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår då barnet fyller sju år".

Alla som fyller 18 under valåret ( i år de som är födda  1992) ska ju ha genomgått en likvärdig grundskoleutbildning och borde ju därmed vara lika kompetenta att rösta. En person som är född i november och har 2 gymnasieår i ryggen borde ju logiskt även vara bättre informerad och utbildad och därmed mer kapabel att rösta än någon som är född i januari och som bara har har en grundskoleutbildning. Men bara för att den ena råkar vara född på årets första del så har denne rösträtt, något som den sent födde inte har.

Jag kommer aldrig att förstå mig på den lagen...


//Nicholas Nikander

Länkar!

Här är några länkar till andra liberala bloggare sorterade i alfabetisk ordning och på förnamn. Tycker du att du saknas? Mejla mig på [email protected] .

Adam Cwejman
Bonnie Peterson
Camilla Lindberg
Cecilia Malmström
Christoffer Fagerberg
Christoffer Jönsson
Eric Walhberg
Fredrik Malm
Jasenko Selimovic

 


Om Mig!

Jag är en femtonårig (född 1994) liberal kille som är bosatt i den lilla staden Nynäshamn på Sveriges ostkust. Nynäshamn ligger cirka 6 mil söder om Stockholm och de flesta brukar känna igen Nynäs som "jaha, där som Gotlandsbåtarna åker ifrån". 

Jag var med och grundade den lokala LUF klubben hösten 2008 och har sedan dess suttit som Vice Ordförande. Jag har även varit ledamot i kommunens Ungdomsfullmäktige sedan hösten 2007 och sedan i höstas är jag ordförande. 

Efter sommaren börjar jag på Fredrika Bremer gymnasiet i Haninge. Naturprogrammet med inriktning Matematik/Datavetenskap ska jag läsa då. 

Här på bloggen kommer jag att försöka göra regelbundna inlägg om mina åsikter och även om de förhoppningsvis oftast överensstämmer med Folkpartiets och LUFs så ska det sägas att det är mina åsikter och inte något jag skriver för Folkpartiets eller LUFs räkning. 

//Nicholas Nikander
[email protected]

RSS 2.0