Papperslösas rätt till vård!

Hälso- och Sjukvårdslagen (1982:763) 2§ står följande:

Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet.

Det låter ju bra eller hur? Ändå finns tusentals människor i Sverige som inte har den rätten och som inte vågar uppsöka vården. Varför? Jo eftersom de inte har något personnummer.

Dessa papperslösa flyktingar (den som säger "illegala invandrare" ger jag på käften, jag kan i alla fall inte förstå hur en människa kan vara illegal...) ska inte behöva avstå från vård på grund av rädsla för att skickas tillbaka till sitt hemland och de förhållanden som de har flytt ifrån.

För oss är vård en självklarhet men nästa gång du besöker ett sjukhus så tänk efter, hur skulle det vara om du inte kunde sitta där hos läkaren och få hjälp därför att du inte har ett giltigt personnummer? Inte så najs eller hur?

Liberala Ungdomsförbundet Storstockholm driver under sommaren och hösten en kampanj för papperslösas rätt till vård. Skriv under namninsamlingen som skall överlämnas till regeringen här

//Nicholas Nikander

Läsa mer?
Insändare av Emma Söderberg Majanen på Amanda Briheds blogg
Unga Folkpartiet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0