Åldersgränser-Årets sista kvartal

Det är tänkt att det ska hänga ihop det där. Åldersgränser och hur stor förmåga att ta eget ansvar man har. Om 93 dagar är det val i Sverige och alla som är över 18 har rösträtt. Jag planerar att göra två inlägg, ett om huruvida det är logiskt att utesluta de blivande 18 åringarna som fyller år under årets tre sista månader och ett som kommer att handla om ifall det är en bra åldersgräns, 18 år.

Idag börjar jag med diskrimineringen av de tre sista månaderna.

Det första då. För att få rösta i de allmänna valen så måste du fylla 18 senast på valdagen. Eftersom valdagen ligger så pass sent på året så utesluter man bara årets tre sista månader. De som fyller under oktober, november och december måste alltså vänta 4 år till för att få rösta och kommer därför att vara drygt 22 år när de får rösta för första gången.

Logiskt? Njae...

Argumenten för den regeln är ofta i stil med "Det blir lättast om det hänger ihop med att man är myndig" och "Man måste dra gränsen någonstans, man kan inte hålla på att kompromissa". Varför skulle man inte kunna ha en lag som säger " det kalenderår då individen fyller fyller 18" istället för "fyller 18 senast på valdagen"? Precis som det i skollagen står att "Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår då barnet fyller sju år".

Alla som fyller 18 under valåret ( i år de som är födda  1992) ska ju ha genomgått en likvärdig grundskoleutbildning och borde ju därmed vara lika kompetenta att rösta. En person som är född i november och har 2 gymnasieår i ryggen borde ju logiskt även vara bättre informerad och utbildad och därmed mer kapabel att rösta än någon som är född i januari och som bara har har en grundskoleutbildning. Men bara för att den ena råkar vara född på årets första del så har denne rösträtt, något som den sent födde inte har.

Jag kommer aldrig att förstå mig på den lagen...


//Nicholas Nikander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0