Åldersgränser-Jag Vill Också Rösta!

Typiskt. Precis när bloggen är igång så lägger internet ner och det blir ingen uppdatering... Men nu så, här kommer del II:

Är 18 år verkligen den bästa gränsen? Är man inte mogen nog att ha en åsikt om vem som ska bestämma de lagar och regler som i allra högsta grad påverkar ens vardag innan dess man fyller 18? Låt oss gå igenom lite åldersgränser:

15 år: När man fyller 15 blir man straffmyndig. Det innebär att man anses mogen nog att kunna skilja på rätt och fel, att man är mogen nog att ta ansvar för sina handlingar och straffas om man har gjort något brottsligt. Staten tycker alltså att du är tillräckligt intelligent för att veta att det är fel att sno en cykel men att du inte är intelligent nog att påverka vem som ska vara med och styra landet och fatta beslut som ger staten rätt att läsa din e-post, lyssna av din telefon eller vilka andra sorts passande beslut riksdagen nu kan tänkas fatta.

Du vet inte heller själv vad som är bäst för din egen skull i så världsliga frågor som var den nya cykelbanan ska dras, om skolmaten ska vara ekologisk och andra viktiga frågor som avhandlas på kommunal nivå.

Vid 15 års ålder så får du skaffa moped. Även om mopeder inte är särskilt snabba så kan de mycket väl orsaka svåra trafikolyckor.  En illasinnad 15 åring kan alltså bege sig ut i trafiken och leka med folks liv men en vanlig grundskoleutbildad 15 åring får inte rösta på vem denne anser har bäst åsikter i frågan om den nya konstgräsplanen.

16 år: Staten anser att sextonåringar kan starta och driva egna företag men än en gång så har de inte tillräckligt välutvecklade kunskaper för att få rösta.


Det är en sak om man inte får ställa upp i val innan man är myndig men att rösta? I synnerhet i kommunalvalen. Budget och avancerad ekonomi i all ära men i frågor som hundrastgårdar, torrdass och annat spännande som tas upp på nämndsamanträderna så måste väl en åsikt lika gärna kunna komma från en ungdom. Det finns redan platser utanför Sverige där man får rösta i kommunalvalen från dess att man är 16, vad jag vet har dessa kommuner inte kollapsat.

Jag tycker att mognaden att rösta inte avgörs av åldern utan av kunskapen man har, och jag litar tillräckligt mycket på den svenska grundskolan för att kunna säga att jag tror att de 16 åringar som har gått ut den är kapabla att rösta. (Vi kan ändå inte förvänta oss mer än grundskolekunskaper av en väljare eftersom skolplikten slutar efter grundskolan)

Problemet är att ingen politiker orkar ta tag i frågan. Varför? Jo alla valda politiker är ju över 18 och får därför rösta, alltså är det inget problem för dem. Dessutom är ju de som skulle uppmuntra ett sådant lagförslag alla de som nu är under 18 och därmed är det ju inte någon idé att ta upp frågan. Varför fjäska för folk som inte kan ge röster i gengäld?

//Nicholas Nikander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0