Är det värdigt Sverige att neka abort?

Helena Björk skriver i RFSUs medlemstidning en mycket läsvärd text om papperslösa kvinnors dubbelutsatthet. Amanda Brihed har även skrivit ett blogginlägg på ämnet och jag känner att jag måste göra samma sak.

Jag har tidigare skrivit om papperslösas rätt till vård och hur hemskt det skulle kännas att bli sjuk och inte våga uppsöka vården med rädsla för att bli tillbakaskickad till de hemska förhållanden i det hemland man en gång flytt från.

Det här är värre. Är det värdigt ett land som Sverige att förneka våldtäktsoffer vård och rätt att göra abort? Är det värdigt ett land som Sverige att det förekommer illegala aborter eftersom det skulle kosta den papperslösa kvinnan 20 000 kronor att få det gjort på sjukhus? Är det värdigt ett land som Sverige att människovärde är ett privilegium som bara finns där för en viss del av befolkningen? (som tur är så är den delen de flesta här i landet)

Jag tycker inte att det är värdigt Sverige! Dessa kvinnor har inte möjlighet att göra cellprover, eftersom som provsvaren alltid skickas till bokföringsadressen. Dessa kvinnor har inte möjlighet att hämta ut p-piller då dessa är receptbelagda och kräver identifiering och personnummer. Det är inte värdigt Sverige!

Som tur är finns det läkare, apotekare och andra människor som väljer att se mellan fingrarna. Som ser till att dessa kvinnor får den hjälp de behöver. En stor eloge till dem men rätt till vård och medicin skall vara en regel inte ett undantag!

Våldtäkter är lika fruktansvärda vem de än drabbar. Med personnummer eller utan, ingen människa ska behöva bli dubbelutsatt på det här sättet!

//Nicholas Nikander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0